Monday, May 07, 2007

From the V.I.P Seats - Rob Kwakkelstein + Peter Wassenaar, Deliverymen, and The Big Fat Nightingales

Het heeft even geduurd, vorige week was het immers Koninginnenach, waardoor er iets anders op het programma stond. Deze zondag werd de programmering weer door het DHSG overgenomen, wat een mooie combinatie van twee duo's en een acoustisch bandje opleverde.

Om te beginnen speelde Rob Kwakkelstein op de piano met Peter Wassenaar op de contrabas een selectie van Tom Lehrer's repertoire. Een gewaagde keus, zeker omdat Tom Lehrer bekend staat om zijn snelle, bijna hakkende tekstlijnen. Toch wist Rob een hele goede combinatie van pianospel en duidelijk verstaanbare tek sten te brengen. Daarbij klonk de contrabas van Peter als een heel lekkere aanvulling op het geheel. Het is dan niet een optreden waar zelfgeschreven nummers gespeeld werden, integendeel, maar een zeer goede afwisseling is het wel. Daarnaast ben ik bang dat ik het niet voor elkaar ga krijgen om Tom Lehrer zelf te boeken voor een guild avond. Daar is Rob zeker een goed alternatief voor.

Van Tom Lehrer naar iets compleet anders. Dennis Flinterman heeft een keer eerder in Lokaal gestaan voor ons. Toen speelde hij solo een aantal nummers die hij ook met zijn band, Delivery Men, speelt. Vandaag had hij echter besloten om met de hele band te komen. De kracht achter deze band is dat ze met een minimale setup een maximaal geluid weten te creëren. Niet zozeer het volume, dan wel het spectrum. Een grote variatie aan ritme en melodieën geven zijn nummers net datgene wat je aan het meedeinen laat gaan. Zijn liedjes zijn gemeend en k linken lekker in je oren. Een enkeling uit het publiek danste er zelfs op. Gezelligheid alom.

De laatste act van de avond waren The Big Fat Nightingales. Een act waarvan het stemgeluid de naam waarmaakt. Liz doet een beetje denken aan Nathalie Merchant. Een superzuivere diepe warme stem. Liz zelf speelt op een acoustische gitaar, terwijl Jaap op een semi-acoustische hollowbody speelt, waar een prachtige klank uit komt. Geen effecten, maar gewoon puur. Daarnaast vult Jaap haar regelmatig aan met aanvullende achtergrondzang. Haar nummers zijn diepgaand met een tweede betekenis. Een songwriter naar mijn hart, simplistisch, maar zeker niet simpel. Ik ben benieuwd wanneer we haar weer kunnen uitnodigen.

Na een week afwezigheid was het ook gelijk dubbel gezellig vanavond. Er hing een lekker sfeertje, er werd, soms tot ongenoegen van de spelende artiesten, flink wat afgebabbeld en ondanks het slechtere weer was het merendeel van de mensen lekker vrolijk.

Jaap


0 Comments:

Post a Comment

<< Home