Monday, June 18, 2007

DHSG in Haags Pop Centrum: Singer-songwriters condensed Part I

De eerste presentatie van het Guild in HPC bood het publiek de nodige variatie. Drie zangers, drie zangeressen, een akoestische gitaar, twee electrische gitaren, een piano en een dobro. Plus zes geheel verschillende stijlen in het singer-songwriter genre. Veel publiek zou je denken, zeker na de aandacht in de media (AD-HC, Gerard vd IJssel, prachtige poster van TSOA). Dat viel in het begin wat tegen, gelukkig werd het later op de avond een stuk drukker.
Kat Leese presenteerde op een originele manier de avond. Zij speelde tussendoor een paar van haar eigen karakteristieke songs op de piano, kondigde alle artiesten aan en was daarmee zelf de zesde artieste van het Guild deze avond.
Ton Jenner was de eerste; zijn akoestische set mooie liedjes begint meer mensen te plezieren. “Speciaal voor de fans” speelde hij een nieuwe song; het up tempo These days viel in de smaak en zal voorlopig wel op de setlist blijven.
De Amsterdamse Merel Hutten bracht met haar mooie stem en pianospel prachtige jazzy songs waar we stil naar zaten te luisteren. Mooie teksten, zelfs eentje in het Nederlands (“deze keer voor volwassenen” gaf ze aan). Als de volgende keer de piano een betere plek krijgt (podium?) en vooral beter wordt voorzien van geluid, zullen ook de pianisten letterlijk en figuurlijk meer in de schijnwerpers staan.

Martijn Knol was de eerste die de electrische gitaar omhing. Hij is redelijk nieuw in het circuit en had zich “enige moed” ingedronken. Volgens zijn eigen blog op MySpace was zijn optreden “fucking awful beyond belief”. Ik vind dat Martijn een paar prima songs heeft en als hij wat gecontroleerder optreedt (ook eens akoestisch?) komen die zeker tot hun recht. En met zijn stem is niks mis. En het duet met Kat klonk echt goed.

Julie Scott zorgde voor de meeste fans en voor een zeer goede performance. Je kan aan haar ervaren gitaarspel horen dat ze ook in een band speelt (Can_of_be), je hoort als het ware de band meedoen! Sterke stem, sterke songs, zelfs eentje die ze die middag in HPC had geschreven en speelde alsof hij al jaren oud was. Het luide applaus vanuit de zaal was terecht. Mooie gitaar ook trouwens…
R.C. Henry sloot de Guild-avond af. Rick laat de dobro heel erg lekker klinken en presenteert een set doorleefde en aansprekende songs. Hij schept met z’n stem en teksten een geheel eigen en sfeervol muzikaal wereldje. Ik waande me meer in een Amerikaanse dan in een Haagse kroeg…
Tja, en de aandacht van de Guildleden was weer minimaal. Tino en Paul (Tzja Giantor) waren er en verder volgens mij niemand. Als ik iemand over het hoofd heb gezien, mail me dan maar! Lees de mail van Kat en Jaap nog eens. Op 15 september de singer-songwriters condensed part II en verder elke zondagavond in Lokaal Vredebreuk. Make it live, make it alive, show up and take your chances!

Ton Jenner
www.tonjenner.nl
17 juni 2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home