Thursday, August 30, 2007

September 2 - Badmen, JopLin and Arjan van Bommel

Badmen are 2 English guys, Rob Sellen and Richard Moore, living and working in the Netherlands. After a conversation one day at work, they discovered they both had an interest in music and guitars lying around doing nothing. One, a 12 string acoustic and the other, an electric bass. A couple of weekends later, and practicing with some old songs from a previous UK musical incarnation, a distictive sound began to emerge and Badmen were born. They have been together now for nearly 2 years and have played live a number of times in the Netherlands starting at an open podium night in Koog aan de Zaan, through Café Sappho in Amsterdam (Home of The Amsterdam Songwriters Guild) to the HPC Pop Centrum in Den Haag which was recorded and is available as a CD. These guys are really old enough to know better but are trying to ignore the fact. The music has been compared to, amongst others, Nick Cave and Nirvana (Unplugged). Rhythmic, hypnotic and with the emphasis always on the lyrics, these songs are not happy love songs. A passion and brutal honesty, however, is always present. Performing only original material written by them both (unless a "special" cover is required), they have no intention of stopping just yet.


Arjan van Bommel, geboren te Rotterdam, was al vroeg in de greep van de muziek. Op vierjarige leeftijd puilde de kinderkamer uit met Elvis Presley posters en LP's. Toch begon hij pas op zijn 20e gitaar te spelen. Zoals dat gaat in bandjes werden er voornamelijk covers gespeeld van alle helden en legendes. Gitaar spelen gaat steeds beter, echter zingen én spelen wil maar niet lukken. Het is in 1990, als Arjan in Griekenland woont en een baantje krijgt als "zanger gitarist" op beach parties dat het voor het eerst lukt te spelen én te zingen. Het moest wel, anders kwam er immers geen brood op tafel. Het is dan ook in deze periode dat Arjan zijn eerste liedjes schrijft. "The Drinkin' Blues" is het aller eerste liedje van de hand van “Bommel”. Deze drank doordrenkte titel is geen toeval zou in latere jaren blijken.

Terug in Nederland wordt De Bommelband opgericht. De band speelt de bekende covers maar gaat ook steeds meer eigen werk spelen. Bommel is verantwoordelijk voor het grootste deel van de liedjes. Die liedjes worden steeds regelmatiger in het Nederlands geschreven. De reden hiervoor is, zonder enige twijfel, Cornelis Vreeswijk. Het was Cornelis die Arjan liet horen het wel mogelijk was om in het Nederlands te zingen. Vreeswijk speelt Blues en Country-achtige nummers in het Nederlands, het is fantastisch... Samen met Marko van der Horst worden nummers als: "Drinken Drinken Drinken", "Morgen Ga Ik Beter Leven" en "De Pinpas Blues (Er zit een scheur in mijn pinpas)" geschreven. De band wordt een graag geziene gast in vele kroegen en zalen door heel Nederland. Altijd goed voor een vaste schare fans, optredens van een uurtje of vier en een gigantische bier omzet. De band met de klassiekers van morgen wordt er gezegd. De band komt zelfs tot twee maal toe op het Tønder Festival in Denemarken te spelen. Gewoon in het Nederlands natuurlijk...

De Bommelband speelt nog altijd maar Arjan heeft de behoefte om ook eens als "singer songwriter" op te treden. Een heel bijzondere ervaring, zo blijkt. De mensen luisteren ineens naar wat er gezongen wordt lijkt het. Normaal gesproken wordt er keihard "Ga Je Mee Naar Het Café" meegezongen en scheuren de gitaren de solo’s in en uit, wat overigens ook bijzonder leuk is uiteraard... Nu is het stil en kijken de mensen vol verwachting. Geen band om op terug te vallen of achter te verschuilen. Heel intiem maar vooral heel erg naakt is het gevoel. Toch merkt hij dat je mensen op een heel andere en veel directere manier bereikt met slechts een gitaar om achter te schuilen. Arjan krijgt de smaak te pakken en speelt nu, naast De Bommelband, ook regelmatig als solo artiest.

Verder is er niet veel veranderd sinds The Drinkin' Blues. De liedjes zijn nog steeds "uit het leven gegrepen", gaan over drank en/of de gevolgen ervan, overspel en vrouwen, dan wel mooi, dan wel lelijke. Dat Arjan wordt geïnspireerd door artiesten als: Cornelis Vreeswijk, Hank Williams, Johhny Cash, Elvis Presley, The Rolling Stones en Stevie Ray Vaughan is duidelijk te horen in zijn muziek. Dat zijn z'n muzikale roots en deze verloochend hij niet.

Morgen Ga Ik Beter Leven... Echt Waar!

JopLin:

Kruis een schrijver met een rocker, gooi er wat Nederpop sperma tegen aan, dan nog een Singer/Songwriter eitje, mix dit alles met een snufje poezie en sla er op met een semi-akoestisch gitaar. Laat het in de openlucht sudderen en in een kroeg braden. Sausje van kleinkunst en een toefje VPRO...
Dit alles afgieten met een smakelijk optreden.

www.joplin.tk

0 Comments:

Post a Comment

<< Home