Tuesday, September 04, 2007

From the V.I.P Seats - Badmen, Joplin and Arjan van Bommel

We organiseren nu bijna een jaar iedere zondagavond een drietal optredens van singer-songwriters, acoustische duo's en gelimiteerde bandsettings van acts die normaal elektrisch spelen. Heel vaak is het erg gezellig, de sfeer is eigenlijk altijd goed, maar de ene keer staat het vol, en de andere keer is er een handjevol toeschouwers op af gekomen, we hebben zelfs (gelukkig maar één keer in dat hele jaar) meegemaakt dat er meer artiesten dan toeschouwers aanwezig waren (Kat en mij natuurlijk niet meegeteld, wij zijn meubilair, geen toeschouwers ;-),dus echt 2 man in de zaal). Op zich is het de laatste paar maanden wel aardig drukker geworden, helemaal voor de zomervakantie, misschien wel omdat we zo ongeveer de enige locatie waren die doorging met de programmering in juli en augustus. Toch blijft het erg onvoorspelbaar, wordt het druk of blijft het rustig. Ik had toch een beetje rekening gehouden met het feit dat het rustig zou worden. Ten eerste was de UITmarkt natuurlijk nog in volle gang, ten tweede is het nog steeds vakantie, en ten derde hadden we ook nog eens alleen maar acts van de andere 3 grote steden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Toch was het tegen half tien al aardig gezellig aan het worden, halverwege de set van JopLin was het zelfs druk! Het is dus eigenlijk bijna net zo onvoorspelbaar als het weer. JopLin, BadMen en Arjan van Bommel hadden zelf aardig wat volk op de been weten te krijgen.

Zoals afgesproken, en om het publiek te motiveren om te gaan luisteren in plaats van ouwehoeren (wat ook gezellig is, maar niet echt samen gaat met singer-songwritermuziek), waren Joppe en Lindy, JopLin dus, de eersten die zich mochten laten horen. Na een leuke pakkende aankondiging van Joppe zelf, was de aandacht gelijk gevestigd op de twee die op het podium zaten, beide op een barkruk. De liedjes van JopLin zijn erg mooie, fragiele, zachtzinnige liedjes. Verstaanbaar ook, JopLin is een van de weinige acts die ik ken die zo fragiel en poëtisch in het Nederlands kan zingen. Zoals gezegd, werd het drukker en drukker, waardoor de twee even moeite hadden om de aandacht vast te laten houden, maar door net even wat zachter te gaan spelen werd het in de kroeg ook al snel stiller. Uiteindelijk hebben ze beiden een prachtige set neergezet, die een diepe indruk bij mij heeft achter gelaten.

De tweede act van de avond waren de twee Engelse mannen van Badmen. Gewapend met een twaalfsnarige acoustische gitaar en een Ibanez Hollowbody artcore basgitaar en een stevige pot drank en drugsgerelateerde teksten brachten ze een verhaal waarin ongetwijfeld meerdere mensen zich in zullen herkennen. Niet zozeer het gebruik, maar meer de verleidingen, de levensstijl en de scene waar je je in begeeft blijven de mannen van Badmen aan refereren. Wat wil je ook, als je bassist rondloopt in een shirt met de opdruk "Rehab is for Quitters". De muziek klonk best uniek, de 12string werd ook daadwerkelijk als 12string gebruikt, terwijl de bassist juist erg kalm blijft spelen. Hierdoor bleef de focus verschuiven tussen de twee instrumenten en de zang, wat zorgde voor een interessant geheel. Ook weer erg pakkende teksten, net als bij JopLin, lieten velen in het publiek met de mond open staan. Helaas werd de 12string halverwege de set een 11string, maar daar wist hij goed mee door te spelen. Hij had wel meer pech met zijn gitaar, want zijn element bleek ook niet te werken, waardoor we de gitaar met een microfoon moesten doorversterken. Iets wat eigenlijk ook best aardig klinkt. De mannen waren ons aanbevolen door The Sound of Amnesia, dus dat is best wel even een bedankje waard. Dit was echt een hele aardige act om er bij te hebben.

Arjan van Bommel mocht de avond afsluiten. Naarmate het later werd, werd het publiek ook in meerdere mate beneveld, waardoor de drank en kroegbluesliederen van Arjan erg gepast waren. Arjan, die samen speelde met een gloednieuwe bassist die hij gisteren tijdens een ander optreden tegen het lijf was gelopen, brengt zijn nederlandstalige nummers op een leuke manier, veel humor werd gebruikt om de best trieste liedjes een leuke twist te geven. Normaal gesproken zijn we altijd om 12 uur wel klaar met de optredens, omdat het dan ook snel leeg loopt. Begrijpelijk, want de meeste mensen die moeten op maandagochtend gewoon weer voor de baas paraat staan. Vanavond ging Arjan gezellig door tot tien over half 1 en niemand had daar eigenlijk een probleem mee. De meeste mensen bleven toch nog even tot het eind van het optreden, terwijl Arjan als een diesel doordenderde. Naar eigen zeggen kon hij niet kiezen welke nummers hij uit zijn repertoire van zes uur wilde weglaten.

Het was een supergezellige avond, met veel variatie in de muziek, bezoekers die van heine en verre kwamen kijken naar deze 3 niet-haagse acts, plus een gezonde dosis Haagse singer-songwriterliefhebbers. Dries mist wat, nu hij op vakantie is. Ook leuk: Volgende week zondag hebben we Marten de Paepe, Dann du Jour en Merel Hutten. Merel zal overigens eerder die dag te gast zijn in de show van Kakafonie, op midvliet FM. Dit is rond één uur 's middags.

Groetjes en tot volgende week!

Jaap

0 Comments:

Post a Comment

<< Home